Materialenpaspoort

Wanneer alle materiaal en detailleringen zijn ingevoerd in BCI Gebouw, heeft de gebruiker de gelegenheid om met één druk op de knop een materialenpaspoort te rapporteren.

Het materialenpaspoort uit BCI Gebouw is door de RVO erkend, waardoor deze bruikbaar is als bewijslast bij eventuele subsidietrajecten als de Milieu Investering Aftrek (MIA).

Een materialenpaspoort biedt een overzicht van alle materialen die zich in een gebouw bevinden en de manier waarop deze aan elkaar zijn bevestigd. Een gebouw vraagt echter gedurende de levensduur onderhoud, kleine en grote renovaties en eventuele aanbouw of sloop. Door deze gegevens toe te voegen aan het materialenpaspoort ontstaat er een constant overzicht van de actuele status van het gebouw, het onderhoud en eventuele aanpassingen. Een dynamisch gebouwdossier dus.

Het gebouwdossier is niet alleen interessant om op ieder gewenst moment een actuele status te krijgen van de milieu-, CO2– en circulariteitsprestatie van het gebouw, maar biedt gedurende de levensduur van het gebouw tevens de onderbouwing voor een actuele inschatting van de restwaarde van het gebouw.

BCI Gebouw biedt de mogelijkheid om gebouwdata over te dragen tussen licentiehouders. Dat betekent, dat de gegevens van een gebouw overdraagbaar zijn tussen architect, ontwikkelaar, kopende partij (particulier, corporatie of instantie), onderhoud- of renovatiebedrijf en eventuele demontagepartij.

In een latere fase zal BCI Gebouw de mogelijkheid bieden om de data uit het gebouwdossier te koppelen aan bestaande meerjarenonderhoudplanning (MJOP) software.

 

Van materialenpaspoort naar gebouwdossier

Een materialenpaspoort biedt een overzicht van alle materialen die zich in een gebouw bevinden en de manier waarop deze aan elkaar zijn bevestigd (losmaakbaarheid). Een gebouw vraagt echter gedurende de levensduur onderhoud, kleine en grote renovaties en eventuele aanbouw of verbouw en sloop. Door deze gegevens toe te voegen aan het materialenpaspoort ontstaat er een constant overzicht van de actuele status van het gebouw, het onderhoud en eventuele aanpassingen. Een gebouwdossier dus.

Het gebouwdossier is niet alleen interessant om op ieder gewenst moment een actuele status te krijgen van de milieu-, CO2– en circulariteitsprestatie van het gebouw, maar biedt gedurende de levensduur van het gebouw tevens een actuele inschatting van de restwaarde van het gebouw.

Aan het einde van de levensduur biedt het gebouwdossier een actueel overzicht voor sloopaannemers en bouwmaterialenmarktplaatsen van de onderhoud- en beschikbaarheidstatus van hernieuwbare bouwmaterialen. Dit stimuleert de circulaire bouweconomie enorm.

BCI Gebouw biedt de mogelijkheid om berekeningen over te dragen tussen licentiehouders. Dat betekent, dat de gegevens van een gebouw overdraagbaar zijn tussen architect, ontwikkelaar, kopende partij (particulier, corporatie of instantie), onderhoud- of renovatiebedrijf en eventuele circulaire sloper.

In een latere fase zal BCI Gebouw de mogelijkheid bieden om de data uit het gebouwdossier te koppelen aan bestaande meerjarenonderhoudplanning (MJOP) software.